Torekovlegender: Så fick Torekov sitt namn

Bjärebygden är full av sägner och historiska lämningar. I en lokal saga berättas det om en kung och en drottning som hade tre barn: Thora (Tora), Arild och Gille. Drottningen blev sjuk och dog, varpå kungen snart gifte om sig med en ny kvinna. En kvinna som tyvärr inte var lika intresserad av att bli styvmor, som av att bli drottning. För att bli kvitt problemen skickade hon iväg de tre barnen ut till havs, för att inte komma tillbaka levande.

En blind fiskare vid namn Frenne ska ha hittat Thora, drunknad på stranden invid en stor sten. Han begravde henne och fick synen tillbaka, vilket sågs som ett tecken från Gud på Thoras helighet. Ända sedan dess har Sankta Thora vakat över Torekovs fastland och farvatten.

Thoras bror Gille hittades på en strand i norra Danmark, på den plats som idag heter Gilleleje. Det tredje syskonet, Arild, flöt iland på Kullahalvön.

På bilden visas Sankta Thoras sten på stranden i Torekov.

Du kanske också är intresserad av att läsa om:

Är du intresserad av Bjärehalvöns historia? Då kan vi rekommendera följande besöksmål:

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet har specialkost eller allergier så att era måltider också kan bli en fin upplevelse.

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, så ser vi till att ordna allt så bra som möjligt.

Boka bord online via knappen nedan. Du är också välkommen att kontakta hovmästaren på +46 431-47 16 53.

Använd formuläret om du vill kontakta oss via e-post.

 

Här kan du göra din förfrågan på spabehandlingar. Har du ytterligare frågor kan du kontakta gärna oss per e-post eller telefon.

Spaavdelningen erbjuder både sköna och avkopplande bad och välgöranade behandlingar.
Vill du boka ett helt spapaket med övernattning och middag hittar du det här.

Fyll i ditt namn, företag och kontaktuppgifter, så kontaktar vi dig snarast (vanligtvis samma dag).