Hallands Väderö

Ta en båttur med Väderötrafiken från Torekovs hamn till vackra Hallands Väderö. Här väntar fantastiska naturupplevelser, kristallklara bad och chans till sälspan. Vandra på egen hand eller följ skyltade vandringsstigar. På den här sidan kan du se bilder, en video och läsa mer om Hallands Väderö. Blir du nyfiken på ett besök, missa inte vårt Hallands Väderö-paketet som erbjuds hela säsongen som båtarna går.

Om Hallands Väderö

Om Hallands Väderö

Hallands Väderö ligger en kort båtresa från Torekov på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Du kan åka dit med Väderötrafikens turbåtar från Torekovs hamn, ända från tidig vår till sen höst. Båtturen tar ungefär 20 minuter.

Hela ön är ett naturreservat och ägs sedan 1200-talet av Torekovs kyrka, som under alla år har tagit hand om ön. Varje vår skeppas betesdjur ut till ön, vilket håller markerna fria från igenväxning. Du kan vandra kors och tvärs över hela ön på markerade vandringsleder och spångar. Om våren täcks marken i skogen av vitsippor och heden lyser lila av trift. Magiskt är bara förnamnet.

Ön är drygt 3 kilometer lång och 600 meter bred på smalaste stället. Det som är unikt för Hallands Väderö är de många olika naturtyperna: sandstränder, klippor, kärr, ängar, trehundraårig bokskog, gamla ekar och lindar. På klipporna väster om ön trivs knubbsälar, som kan siktas från ön men ses bäst från båt.

Ta båten till Hallands Väderö – se turlista på Väderötrafikens hemsida

Se filmen om Hallands Väderö där vi berättar varför detta är ett av våra favoritställen.

You must allow targeting cookies in order to view this content.

LIKA OFÖRGLÖMLIGT OAVSETT ÅRSTID
Om våren är ängarna med vitsippor magiska – så till den grad att Tage Danielsson valde att spela in scenen med Ronja Rövardotters vårskri just i Söndre skog på Hallands Väderö. Fälten lyser cerisa av trift och svärdsliljorna blommar i kärren. När sommarvärmen kommer lockar öns alla små badvikar och den lilla glasskiosken i Sandhamn är öppen. Hur mycket folk som än har åkt över med båtarna, kan du ändå hitta ett eget ostört badställe.

På sensommaren blir sälarna mer orädda och lättare att få syn på från ön. Björnbären mognar på sina stickiga buskar som växer i mångfald kring hela ön (akta fingrarna!). Året runt vallfärdar gäster till den vackra fyren på öns karga nordvästra udde och för att se Kungseken och det lilla museet i Kappelhamn i söder. Vi lovar att när du än besöker Hallands Väderö, kommer du få en oförglömlig naturupplevelse.

Bilder från Hallands Väderö

Foto: Louise Nordström Pettersson och Torekov Hotell

Vad vill du boka? >