Vandring

Vandra på Bjärehalvön

Med utgångspunkt på Bjärehalvöns spets får du som vandrare variationsrika och stundtals utmanande leder. Med Skåneleden strax utanför dörren kan du uppleva allt från trolska bokskogar och levande vattendrag till väderbitna landskap med historierika fornminnen och betade strandängar. Allt med vidunderliga vyer, som slår dig med häpnad – året om.

vandringspaket

Grind och stengärde i havsnära natur

Våra vandringspaket

Boka gärna ett av våra vandringspaket, så förser vi dig med allt du behöver för turen: lunchmatsäck, detaljerade vandringskartor, picknickryggsäck och filt.

Lederna är väl markerade och du behöver ingen särskild utrustning eller förkunskaper för att ge dig ut och uppleva naturen.

Vandringstips

Inspiration och vandringstips kring Torekov

Film: Vårt hemliga ställe – Dagshög

I videon får du möta Tammy, kock på Torekov Hotell, som tar dig med till en av sina favoritplatser. Dagshög ligger längs med Skåneleden ett par kilometer från hotellet.

Film från Båstad Turism: Vandring i Båstad & Bjärehalvön

Vandringskarta

Lättare vandring

Gå längs med kusten söderut och blicka mot Kullen som tornar upp sig framför dig. Vissa dagar ligger Kullen endast några meter framför dig medan den andra dagar känns som att den ligger vid världens ände. Beroende på luftens klarhet kan du ibland skymta enstaka träd och även se en fairway på Mölles Golfklubb. Gå så långt ni vill och orkar. Nedan finns några hållpunkter.

Lättvandrad jämn stig
Dagshög: 2,5 km tar ca 1,25 timmar t.o.r.
Burensvik: 3,5 km tar ca 1,45 timmar t.o.r.
Rammsjöstrand: 4,7 km tar ca 2,30 timmar t.o.r.
Glimminge Plantering: 7 km tar ca 3,30 timmar t.o.r.
Öllöv: 9 km tar cirka 4,5 timmar t.o.r.

(Uppgifter från Svenska turistföreningen)

 

Mer utmanande vandring

Gå längs med kusten norrut mot Hovs Hallar och Båstad. Följ Skåneleden hela vägen. Passera gravfältet Gröthögarna nedanför Torekovs Golfklubb, även kallade Gråthögarna för det sas att kvinnorna stod och grät och sörjde här. Väl vid Hovs Hallar väntar lite mer avancerad vandring där man kan behöva lite balans och inte vara rädd för höjder. Dock är detta en otroligt vacker plats skapad av naturen.

Gröthögarna: 5,5 km tar ca 2,6 timmar t.o.r.
Ingelstorpstrand: 8 km tar ca 4,5 timmar t.o.r.
Hovs Hallar: 10,5 km tar ca 6,2 timmar t.o.r.

 

6 favoritvandringsturer

HALLANDS VÄDERÖ
Hallands Väderö är vackert belägen utanför Torekov. Hela ön är ett naturreservat, som för sin storlek är en av landets artrikaste platser. Runt ön finns flera markerade vandringsslingor som tar dig runt bland skogslandskap, öppna landskap och längs klipp- eller sandstränder. Besök också fyren och Väderömuseet. Knubbsälarna är ett känt och kärt inslag runt ön.
#01 på Båstads vandringskarta

DAGSHÖG
2,5 km | 30 min enkel väg
Dagshög är den allra största av Skånes närmare tusen gravhögar, med en diameter på 42 meter, och ligger särdeles vackert placerad vid Skäldervikens strand. Alldeles intill gravhögen finner du stenbrottsruinen, ett minne från stenbrytningen som ägde rum under tidigt 1900-tal. Nedanför ruinen skimrar en damm hemlighetsfullt och överraskar med sina röda näckrosor på sommaren.
Hitta hit: Följ Skåneledens orange markeringar via stigen strax nedanför Torekov Hotell.

HOVS HALLAR
Hovs hallar är ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen. Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, klapperstensfält och grottliknande formationer. Det finns ett antal stigar du kan följa både på höjden och längs stranden.
#02 på Båstads vandringskarta

GREVIE BACKAR RUNT
5 km | 1.5 tim rundtur
Grevie backar domineras av rullstensåsar med spännande historia. Utsikten över det böljande landskapet och Skälderviken är på sina håll fantastisk. Stora delar av Grevie backar är öppna betade områden men här finns också mindre skogspartier, enfälader, åkrar och våtmarker. En skönhetsupplevelse utöver det vanliga är de tusentals fridlysta backsipporna som färgar sydsluttningarna blåvioletta under sista halvan av april.
#08 på Båstads vandringskarta

SKÅNELEDEN TOREKOV-VEJBYSTRAND
20 km | 6 tim enkel väg
En kustnära vandring där du passerar flera fina småbåtshamnar och samhällen mellan Torekov och Vejbystrand. Torekov är synonymt med genuin fiskemiljö och du går förbi 1800-talsbebyggelse och fiskebodar. Vandringen söderut längs Bjärekusten går över strandängar, enefälader och fornlämningar ligger tätt. Dagshög är den största av de närmare tusen gravhögarna, med en diameter på 42 meter.
#13 på Båstads vandringskarta

SKÅNELEDEN BÅSTAD–TOREKOV
24 km | 7 tim enkel väg
Denna del av Skåneleden bjuder på fantastisk kustvandring i varierande terräng mellan Båstad och Torekov. På vägen passerar du Norrvikens trädgårdar, Englandsdals naturreservat med betande djur och Knösen, Bjärehalvöns högsta punkt. En annan höjdpunkt är Hovs hallar, ett dramatiskt landskap där Hallandsåsen möter havet.
#16 på Båstads vandringskarta

I Båstad Turisms vandringskarta hittar du ytterligare 13 förslag på natursköna vandringsleder på Bjärehalvön. Den finns att få på hotellet, på turistbyrån och på webben.

På Båstad Turisms hemsida kan du se fler vandringsleder. 

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, så ser vi till att ordna allt så bra som möjligt.

Vi rekommenderar alltid att boka bord i förväg, så ditt besök blir så bra som möjligt. Tala gärna om ifall någon i sällskapet har specialkost eller allergier, så vi kan förbereda något bra för er.

Här kan du göra din förfrågan på spabehandlingar. Har du ytterligare frågor kan du kontakta gärna oss per e-post eller telefon.

Spaavdelningen erbjuder både sköna och avkopplande bad och välgöranade behandlingar.
Vill du boka ett helt spapaket med övernattning och middag hittar du det här.

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet har specialkost eller allergier så att era måltider också kan bli en fin upplevelse.

Fyll i ditt namn, företag och kontaktuppgifter, så kontaktar vi dig snarast (vanligtvis samma dag).