Vårt hemliga ställe: Dagshög

Se filmen: Vårt hemliga ställe, Dagshög

Tammy, som till vardags arbetar som kock på Torekov Hotell, tar dig med till en av sina favoritplatser: mytomspunna Dagshög, som ligger ett par kilometer utanför Torekov.

Se fler filmer från Torekov Hotell

Praktisk information om utflyktsmålet

OM DAGSHÖG
Dagshög är den allra största av Skånes närmare tusen gravhögar, med en höjd på 5 meter och diameter på 42 meter, och ligger särdeles vackert placerad vid Skäldervikens strand. Dagshög har ruvat på sina hemligheter troligtvis sedan bronsåldern. Enligt sagan utkämpade kung Dag och hans män sin sista strid mot en övermäktig armé, ledd av en makthungrig sveakung. Efter striden höglades kung Dag och hans män på denna plats – därav namnet Dagshög (eller Dags hög, som det även kan skrivas).

Enligt andra berättelser fanns det alls ingen Dag, utan troligtvis är det en kvinna som ligger begravd i högen, eftersom kvinnor hade en framträdande roll i bronsålderssamhället. Men eftersom Dagshög aldrig har blivit utgrävd, är det ingen som vet med säkerhet.

Alldeles intill gravhögen finner du stenbrottsruinen, ett minne från stenbrytningen som ägde rum under tidigt 1900-tal. Nedanför ruinen skimrar en damm hemlighetsfullt och överraskar med sina röda näckrosor på sommaren. Runt Dagshög sträcker sig vackra strandängar både norrut och söderut, fågellivet är rikt och floran varierande.

PICKNICKTUR FRÅN HOTELLET
Att promenera till Dagshög från Torekov Hotell är en tur på cirka 2 kilometer och tar cirka en halvtimma. Köp gärna med dig en picknick från hotelletkomplett med matig sallad och smått och gott som muffins, frukt, smoothie, kaffe och powerbar. Picknicken packas i en behändig picknickryggsäck. Du kan även låna en härlig filt för turen. Maten smakar alltid som bäst ute i det gröna!

HITTA HIT
Följ Skåneledens orange markeringar via stigen strax nedanför Torekov Hotell. Det går också att köra bil eller cykla till Dagshög. Parkering finns. Se på karta

MER INFORMATION
» Upplev Torekov du också! Upplev den unika naturen kring Torekov, dramatisk och vacker året om. Kolla in säsongens aktuella erbjudanden och paket
» Fler utflyktstips kring Torekov och Bjärehalvön
» Fler artiklar om naturupplevelser kring Torekov Hotell

Boka hotellpaket

 

Boka ett hotellpaket så ingår tillgång till spa och/eller middag i Bistron på kvällen.

Om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, kontakta oss via e-post eller telefon.

Här bokar du en vistelse med boende och frukost.

Vill du även vill ha tillgång till spa och/eller middag i Bistron på kvällen, rekommenderar vi våra hotellpaket.

Om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, kontakta oss via e-post eller telefon.

Boka bord online via knappen nedan.

Du kan också kontakta hovmästaren på telefon +46 431-47 16 53 eller skicka ett meddelande via formuläret.

 

Här kan du göra en bokningsförfrågan på spabehandlingar.

Har du frågor om vilken behandling som passar dig bäst, kontakta gärna oss gärna på telefon så hjälper vi dig.

Fyll i ditt namn, företag och kontaktuppgifter, så kontaktar vi dig snarast (vanligtvis samma dag).