Vårt hemliga ställe: Torekovs Warmbadhus (reviderat)

Uppdatering 24 december 2019: Torekovs Warmbadhus förstört i brand

Den 24 december 2019 nåddes vi av den tragiska nyheten att Torekovs Warmbadhus har totalförstörts i en brand, natten till julafton. Orsaken till branden är skrivande stund okänd. Våra tankar går till Charlotte Jörgensen med personal, som har drivit Warmbadhuset sedan 1991.

Filmen om Torekovs Warmbadhus producerades av Torekov Hotell 2018. Vi låter den ligga kvar här på hemsidan som ett minne av det som var – i förhoppning om att vi i framtiden åter ska kunna få njuta tångbad i Torekovs hamn. Följ utvecklingen på torekov.se

Om tångbad och Torekovs Warmbadhus

Sveriges äldsta varmbadhus
Torekovs Warmbadhus låg på klipporna bara fem meter från havet i Torekovs hamn. Det byggdes redan 1876 och fram till branden den 24 december 2019 var detta Sveriges äldsta varmbadhus. När det byggdes var tanken att skapa en hygieninrättning för lokalbefolkningen, men också att etablera Torekov som badort. Under årens lopp rustades varmbadhuset upp löpande och en stor renovering utfördes 1997 efter att en av varmbadhusets gäster generöst donerade 1,5 miljoner kr till ägaren av huset. Varmbadhuset var öppet året runt och driften sköttes Torekovs Turist och badförening.

Handplockad tång
Tången som användes i tångbaden handplockades och hölls nedkyld tills att den användes. Arterna som plockades och användes i kurbaden var blåstång, fucus vesicolusus, och även sågtång, fucus serratus. Före behandlingarna skållades tången och därefter hälldes både skållvattnet och tången i badkaret. Det var alltså helt färsk tång du fick. Därefter fylldes badet upp med mer vatten i en behaglig temperatur. Under tiden som du låg i badkaret hade du möjlighet att fylla på med mer varmvatten när du önskade.

Tångens hälsobringande egenskaper
Tång är rik på på mineraler, spårämnen, vitaminer och alginater, en polysackarid som finns hos brunalger, som tillsammans med det varma badvattnet öppnar hudens porer och mjukgör och återfuktar huden. Tångbad anses också ha goda hälsoeffekter, som till exempel att lindra värk och öka blodcirkulationen.

Vad vill du boka? >