Vårt hemliga ställe: Södra Bjärekustens naturreservat

Vill du ha tips om Torekovs gömda juveler? Fråga vår personal!

I den här filmen tar vår konferenskoordinator Amelia med dig till ett av sina favoritställen: Södra Bjärekustens naturreservat, som ligger precis nedanför hotellet. Här breder strandängarna ut sig, betade sedan tusentals år. Eller malarna, som folket från bygden kallar dessa magra steniga betesmarker.

Genom hela naturreservatet löper Skåneleden, från Torekov i norr till Vejbystrand i söder (15 km). En kvarts promenad söderut längs med vandringsleden från hotellet, ligger Skånes största gravhög från bronsåldern: Dagshög. Om du i stället tar till höger kommer du till Torekovs hamn.

Landskapet är en blandning av vått och torrt, näringsrikt och näringsfattigt, sand, klappersten och klippor. På de uråldriga betade enefäladerna har en unik flora uppstått och här trivs många ovanliga arter. Betande får är inte heller ovanligt att träffa på under turen, än i våra dagar.

Utanför strandängarna ligger Skälderviken, där Ängelholm och Kullahalvön siktas på andra sidan. Vattnet är rikt på fisk och tumlare, knubbsäl och gråsäl. Här finns även flera badplatser och badbryggor att ta ett dopp vid.

Blir du nyfiken på mer?

Vad vill du boka? >