Vinprovning – vad innebär det?

Vinprovning är en kulinarisk resa mellan kontinenter och en kittlande aha-upplevelse för själen. Låt dig bli guidad av en sommelier, vinexpert eller vinproducent och få kunskap om vinets historia och olika vinregioner. Om druvsorter och vinproduktion. Om utseende, doft och smaker. 

Koppla av från vardagen och njut av ett socialt äventyr som utmanar dina sinnen under en timme eller två. Där du bedömer och uppskattar vinets olika egenskaper, inklusive dess arom, smak, färg och konsistens. 

På hemmaplan eller på hotell. I Torekov med övernattning och närhet till natur och havets sälta. Omfamnad av vänner i en rogivande spamiljö med goda viner och närodlad mat från Bjärehalvöns gårdar.

Vita viner, röda viner, mousserande viner eller roséviner. Alkoholfri vinprovning eller så kallad blindprovning. Möjligheterna är många – välj ett upplägg som passar dig!

The grand finale: Ditt vinprovningsprotokoll där intryck av utseende, doft och smak noterats, och som jämförs och blir underlag för vidare diskussion och inspirerande samtal.

Vinglas och protokoll för vinprovning

Processen på en vinprovning

Säg hej till vinprovning! Här är 8 hållplatser för en inspirationsrik upplevelse:

  1. Förberedelse: Välj ut vilka viner som ska serveras och bestäm ordning, exempelvis från lättare till tyngre, eller från torrare till sötare. 
  2. Tillbehör: Vinprovningsprotokoll (penna och papper, eller digitalt), tillgång till vattenglas och spottkopp Jovisst, det är ju rätt klokt att inte svälja allt.
  3. Startredo: Låt deltagarna stilla sin nyfikenhet genom att studera flaskor och etiketter. Klirrande konstverk som ger mersmak, oftast.
  4. Syn: Inspektera vinerna visuellt genom att hålla glaset mot en vit bakgrund för att bedöma färg och klarhet.
  5. Lukt: Identifiera olika aromer genom att lukta på de olika vinerna. Frukt, blommor och kryddor – vad känner du?
  6. Smak: Rulla runt vinet i munnen för att bedöma smak och textur, och leta efter balans mellan syra, tanniner och alkohol.
  7. Bedömning: Efter att du har svalt eller spottat ut vinet gör du en individuell bedömning – anteckna!
  8. Avrunda: Låt ditt provningsprotokoll bli underlag för vidare diskussion och inspirerande samtal. Om vinets namn, druva, årgång och smakprofil. Tänk på att alla har egna referenser, tycke och smak. Blir roligare så.

    Lycka till!

Tips för en lyckad vinprovning: Undvik dessa vanliga misstag

Starka dofter: Parfym, rökning och andra starka dofter påverkar din förmåga att uppfatta vinets aromer.

Kryddad mat: Ät inte kryddstark mat innan eller under en vinprovning. Ditt smaksinne påverkas! 

För många viner: Begränsa antalet viner till sex viner per provning, beroende på erfarenhet. 

Orena glas: Alla glas som används måste vara rena och fria från lukt och smak. 

Häller vin i vinglas

Skillnader mellan viner

Rött och vitt – javisst! Men går det att prova alla sorters viner? 

Rött & Vitt

Skillnader finns, såklart. Rödvin bedöms oftast utifrån färg, intensitet och tanniner. Vitt vin och rosévin, då? Här checkar du av friskhet, syra och fruktiga smaker. Och med mousserande viner bedöms även bubblornas storlek och beständighet. 

Alkoholfritt 

Alkoholfria viner? Absolut! Alkoholfria viner är ett utmärkt alternativ för de som inte vill eller kan dricka alkohol, men fortfarande vill uppleva smaken och doften av vin.

Doftar på vin

Använd alla dina sinnen

Vässa dina sinnen och låt vinprovningen bli en variationsrik jorden runt-resa. 

Luktsinnet:

Hjälper dig att upptäcka subtila aromer i vinet. Lukta både före och efter att vinet skvalpat runt i glaset. Identifiera olika dofter som blommor, trä och kryddor. Med lite träning kommer du – tro det eller ej – lära dig känna igen de olika aromerna. 

Synsinnet:

All right! Låt ögonen guida dig rätt. Spana in färg, klarhet och viskositet (vinets tjocklek) – och få en övergripande känsla. Med lite träning finns möjlighet att bedöma vinets ålder och druvsammansättning.

Smaksinnet:

Och så till slut … Kanske det mest uppenbara sinnet av alla vid en vinprovning – smaksinnet. Men, också det mest komplexa. För att verkligen få fram alla smaker så är det viktigt – förutom att smaka på vinet – att låta tunga och gom få vinet röra på sig för att verkligen släppa fram alla smaker. För att just upptäcka syrlighet, sötma, tanniner, fruktighet och alkoholhalt.

Träning ger färdighet!

Våra sinnen lär sig att utvecklas och förbättras över tid, mer än gärna. Öva och träna på att känna igen subtila smaker och dofter, så blir vinprovningen en ännu större upplevelse med tiden.

Sommelier med vinflaska i handen

En sommeliers berättelse

Rulla ut röda mattan, lyft på hatten! En sommelier är på ingång. Skämt åsido, en sommelier är en expert när det serveras vin och andra alkoholhaltiga drycker. 

Ett välkommet besök i samband med en vinprovning, alltså. En sommelier har kunskap om druvsorter, vinregioner och tillverkningsprocesser. Smaker, dofter och, inte minst, dryckeskombinationer.

Och inte nog med det. En sommelier är också väldigt duktig på att förmedla sin kunskap på bästa sätt.

För att bli certifierad som sommelier krävs oftast en formell och flerårig utbildning från en erkänd organisation (exempelvis Court of Master Sommeliers eller International Sommelier Guild). 

Tallrik mat och vin i Bistron

Kombinera mat och vin

Mat + vin = Kärlek. Vinprovning or not. Så, en miniguide till dig: Kombinera lätt och rätt!

Rött vin: 

En god biff. Tänk pepparbiff eller grillad entrecôte. En en mustig gryta. Tanninerna i vinet rundas av och blir mjukare när de omfamnas med proteinerna i köttet.

Vitt vin: 

Kompisarna är många: Skaldjur, fisk och sallad. Eller en bit ljust kött. Vinets syrlighet matchar exempelvis salladens friska smaker.

Mousserande vin:

Åh, fina bubbel! Denna mousserande och mångsidiga rackare passar till flera olika maträtter – och som aperitif före en måltid, såklart. Ostron eller milda ostar – kombinera loss.

Rosévin: 

Hej hej, sommar! Populär soldryck som gärna dansar tryckare med med sallader innehållande jordgubbar och fetaost. Eller varför inte en laxrulle – mums.

Terrassen på Torekov Hotell

Vinprovning med övernattning på hotell

I stunder av harmoni, här hos oss. Kombinera vinprovning och övernattning på hotell. Bli omfamnad av kunskap, vänskap och magnifik natur på Torekov Hotell.

Håll utkik efter röda, vita och mousserande hotellpaket här – och i våra sociala medier. Plötsligt händer det.

Middagssällskap i Restaurang Bistron

Vinprovning som konferensaktivitet

Låt vinprovning bli en bubblande paus mellan genialiska föredrag, Excel-ark och strategiska målsättningar. Tänk teambuilding deluxe – boka en exklusiv vinprovning på Torekov Hotell.

Vad vill du boka? >