Skylt vid lantväg

Gårdsbutiker på Bjärehalvön

Åk på roadtrip bland Bjärehalvöns gårdsbutiker

Ett rikt och bördigt landskap

Många tror att hela Skåne är platt som en pannkaka, men det gäller inte Bjärehalvön för här böljar landskapet rejält. Och tack vare bördig jord, gynnsamt klimat och driftiga bönder, växer det så att det knakar.

Först ut på våren gror rapsen som färglägger landskapet, sedan lyckas våra lantbrukare oftast vara först i Sverige med nypotatisen. Och sedan rullar det på med sparris, broccoli, blomkål, brysselkål, svartkål, majs, havre, vete, råg, sallad, selleri, sockerärtor, morötter, hallon med mera, med mera.

Handla närodlat direkt av bonden

I gårdarna runt halvön är det fullt av entreprenörer som brinner för sin sak. Små gårdsbutiker finns att hitta längs med våra krokiga vägar som bjuder på både hemgjort och inköpt. Här finns nu producenter av rapsolja, vin och ost för att nämna några.

Under säsong säljs det hallon, blåbär, rödbetor, sparris, potatis, lök och annat gott längs med vägarna över hela Bjärehalvön. För dig som tycker att det är mysigt att cykla eller åka bil mellan gårdarna så har du hittat en plats som kan erbjuda en hel del. Ta en titt här under.

OBS! Vissa verksamheter har bara öppet under sommaren. Läs mer på deras hemsidor.

Cykla och smaka på Bjäre

Cykelturen ”Smaka på Bjäre” är ca 30 km lång och får lyxkant i form av fyra smakstopp och avsmakning av lokalproducerad mat och dryck längs vägen.

Rundan erbjuder fyra olika stopp: vingården Lottenlunds Estate, mjölk- och grönsaksodlingen Ebbessons gårdsmejeri, Ransvik / Beskows fruktodling och drycker och sist på rundan hallonodlingen Bjäre Bär.

Boka cykelturen Smaka på Bjäre

Förslag på trevliga gårdsbutiker kring Bjärehalvön

 • » Granne med Torekov Hotell ligger Torekov Sparris. Mer närodlat kan det nog inte bli!
 • » Hos Lindegrens i Sinarpsdalen finns en fantastisk butik där ägarna driver ekologiskt jordbruk. Hos dem vill du köpa ditt kött men kanske också en grill, spån till din rök, keramik och hemmagjorda såser att ta med hem eller ge bort.
 • » I byn Hallavara på Bjärehalvön ligger Bäckdalens handelsträdgård med Café Orangeriet. Här finns en lummig trädgård med inspiration och odlarglädje och ett charmigt kaffestuga med hembakade godsaker i det gamla stallet.
 • » Nästan ute vid Hovs Hallar ligger Kajs Fisk och Rökeri i en gammal kaptensgård som nu drivs i andra generationen. Deras lax är känd över hela Sverige.
 • » Under säsong kan du handla hallon direkt från bonden hos Bjäre Bär. I gårdsbutiken i Segeltorp säljs förutom hallon även andra lokala produkter, till exempel äppelmust från äppelodlingen hos grannen Lottenlund.
 • » På toppen av Bjärehalvön ligger Tant Grön och Butikerna på Gården som har massor av besökare året runt, just för sin lilla delikatessbutik men också för klädhandeln vägg i vägg.
 • » Ebbessons Gårdsmejeri ligger strax söder om Torekov och här gör de egen ost av mjölk från egna kor.
 • » I Boarps handelsby kan du handla saker från Design House Stockholm till reducerade priser. Här finns även café, fiskbutik, ost och köttbutik och en stor grönsakshandel m.m.
 • » Till Rapps konditori i Torekov köar sommargästerna i timmar.
 • » Johannesens klädhandel i Axelstorp lockar trogna kunder från hela landet med sitt stora sortiment av jeans, skor och kläder av klassiska märken.
 • » Skånska Stearinljusfabriken ligger i höjd med Vejbystrand. Den mysiga fabriksbutiken har öppet året om och här hittar du egentillverkade ljus av 100% stearin i alla möjliga dimensioner.

Hotellpaket med övernattning, spa och närodlad meny

 

Boka Torekovs Spaklassiker, så ingår en närodlad trerätters meny från Bjäres bönder och entré till vårt mysiga spa. Läs mer och boka

Vad vill du boka? >