Att bada i tång

Har du någonsin badat i tång? Ja, det är klart du har, när du badar i havet. Du har väl simmat över den eller kanske till och med ifrån den. Men har du någonsin lagt ner hela din kropp i hett vatten med tång i, tagit en tångruska och skrubbat dig ren med den. Det kanske är mindre sannolikt.

Blåstång från Kattegatt

Sen lång tid tillbaka har fiskarfruar som bott vid havet vetat att blåstången har renande och välgörande egenskaper. De rengjorde alltid händer och armar med tångruskor efter dagens arbete vid fisknäten.

Tången är en färskvara och plockas direkt ur havet. Den kan frysas ned en kortare tid, men det ger inte samma känsla, helst skall den användas ganska omgående. Den plockade tången skållas först i mycket hett vatten och ändrar då färg från brunt till grönt. Den gröna och nu även mjuka tången skapar en lugnande, rengörande och mjukgörande effekt för kropp och sinne.

Så vad kan tången göra för dig?

Många av de som badar tångbad gör det för att det är avslappnande och skönt men det finns även de som gör det för att lindra besvär från vissa sjukdomar. Reumatiker som lider av värk och har ont i sina leder och personer med psoriasis tycker det är mycket behagligt med tångbad då det lindrar deras värk och hudirritationer.

Bild från Torekovs Warmbadhus

Under sommarens varma sol är det lätt att bränna sig i solen om man inte är försiktig. Vid dessa tillfällen kan ett tångbad lätta svedan på huden.

Tången är mycket rik på oljor, mineraler, spårämnen, vitaminer och alginater som är bra för din hud. Dessa ämnen har förmågan att frigöras med det varma badvattnet. Det varma vattnet i badet öppnar hudens porer så att dessa ämnen kan tränga in i huden och startar en lenande, mjukgörande och återfuktande effekt.

Det sägs också att alg -och tångprodukter har en förmåga att avgifta din kropp från tungmetaller och andra gifter som kan finnas i våra kroppar. Med andra ord är tångbad starkt utrensande och innehåller även mycket jod vilket gör att personer med struma och de som är gravida inte rekommenderas att bada tångbad.

Med en tångruska skrubbas kroppen ordentligt så att döda hudceller avlägsnar sig, en slags peeling helt enkelt där även musklerna mjukas upp ordentligt. Nu ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen i kroppen och huden får ny lyster.

Efter skrubben och peelingen skall man låta huden självtorka så gott det går och sen lägga sig att vila en liten stund då man kan bli rejält trött efter ett tångbad. Att ha med sig något litet att äta kan vara bra om blodsockret sjunkit för lågt.

Visst blir man nyfiken på att testa?

 

 

Vad vill du boka? >