Vandring och cykling

Vandra och cykla på Bjärehalvön

Bjärehalvön i nordvästra Skåne är ett sällsynt vackert, variationsrikt och lättillgängligt landskap med hav åt tre väderstreck. Här färdas du genom trolska bokskogar, dramatiska raviner och böljande jordbrukslandskap. Längs med stränder och pittoreska små byar. Allt med vidunderliga vyer, som slår dig med häpnad – året om.

Lederna är väl markerade och lätta att hitta, och du behöver ingen särskild utrustning eller förkunskaper för att ge dig ut och uppleva naturen. På hotellet kan du gratis få detaljerade vandringskartor och cykelkartor över Bjärehalvön, som hjälper dig att hitta rutter och leder som passar.

Vandringstips

Våra 6 bästa vandringstips kring Torekov

HALLANDS VÄDERÖ
Hallands Väderö är vackert belägen utanför Torekov. Hela ön är ett naturreservat, som för sin storlek är en av landets artrikaste platser. Runt ön finns flera markerade vandringsslingor som tar dig runt bland skogslandskap, öppna landskap och längs klipp- eller sandstränder. Besök också fyren och Väderömuseet. Knubbsälarna är ett känt och kärt inslag runt ön.
#01 på Båstads vandringskarta

DAGSHÖG
2,5 km | 30 min
Dagshög är den allra största av Skånes närmare tusen gravhögar, med en diameter på 42 meter, och ligger särdeles vackert placerad vid Skäldervikens strand. Alldeles intill gravhögen finner du stenbrottsruinen, ett minne från stenbrytningen som ägde rum under tidigt 1900-tal. Nedanför ruinen skimrar en damm hemlighetsfullt och överraskar med sina röda näckrosor på sommaren.
Hitta hit: Följ Skåneledens orange markeringar via stigen strax nedanför Torekov Hotell.

HOVS HALLAR
Hovs hallar är ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen. Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, klapperstensfält och grottliknande formationer. Det finns ett antal stigar du kan följa både på höjden och längs stranden.
#02 på Båstads vandringskarta

GREVIE BACKAR RUNT
5 km | 1.5 tim
Grevie backar domineras av rullstensåsar med spännande historia. Utsikten över det böljande landskapet och Skälderviken är på sina håll fantastisk. Stora delar av Grevie backar är öppna betade områden men här finns också mindre skogspartier, enfälader, åkrar och våtmarker. En skönhetsupplevelse utöver det vanliga är de tusentals fridlysta backsipporna som färgar sydsluttningarna blåvioletta under sista halvan av april.
#08 på Båstads vandringskarta

SKÅNELEDEN TOREKOV-VEJBYSTRAND
20 km | 6 tim
En kustnära vandring där du passerar flera fina småbåtshamnar och samhällen mellan Torekov och Vejbystrand. Torekov är synonymt med genuin fiskemiljö och du går förbi 1800-talsbebyggelse och fiskebodar. Vandringen söderut längs Bjärekusten går över strandängar, enefälader och fornlämningar ligger tätt. Dagshög är den största av de närmare tusen gravhögarna, med en diameter på 42 meter.
#13 på Båstads vandringskarta

SKÅNELEDEN BÅSTAD–TOREKOV
24 km | 7 tim
Denna del av Skåneleden bjuder på fantastisk kustvandring i varierande terräng mellan Båstad och Torekov. På vägen passerar du Norrvikens trädgårdar, Englandsdals naturreservat med betande djur och Knösen, Bjärehalvöns högsta punkt. En annan höjdpunkt är Hovs hallar, ett dramatiskt landskap där Hallandsåsen möter havet.
#16 på Båstads vandringskarta

I Båstad Turisms vandringskarta hittar du ytterligare 13 förslag på natursköna vandringsleder på Bjärehalvön. Den finns att få på hotellet, på turistbyrån och på webben.

Här kan du se fler vandringsleder. 

cykelturer

5 cykelrundor från Torekov

UPPLEV TOREKOV (MTB, 7 km, medelsvår)
Upplev Torekov från sin bästa sida. Du kommer att cykla genom Torekov hamn och den berömda badbryggan, med vackra Hallands Väderö i horisonten. Efter stranden kommer du till golfbanan innan du återvänder till Torekov Hotell. En enkel tur som inte kräver en massa träning, men är perfekt om du vill uppleva Torekov snabbt och lätt. Se på karta

DAGSHÖG (MTB, 27 km, medelsvår)
Denna vackra tur tar dig längs med Skåneleden till det gamla stenbrottet vid Dagshög, där du får njuta av vackra vyer över Skälderviken och Kullahalvön. Inga ansträngande backar längs med vägen, men några tekniska sektioner i ojämn terräng. Se på karta

LILLA BJÄRERUNDAN (landsväg, 35 km, lätt)
En kortare och enklare version av Bjärerundan som fångar det bästa av Bjärehalvön. Du slipper den branta backen i Lya, men slipper inte undan uppförsbacken i Kattvik. Stanna gärna till för en fika på Bakfickan i Båstad hamn eller våfflor på Våffelstugan i Kattvik. Se på karta

BOKSKOG PÅ BJÄRE (landsväg, 60 km, medelsvår)
Förutom att du får uppleva den vackra naturen på Bjärehalvön, färdas du också genom vackra bokskogar på den västra sidan av Hallandsåsen. Den långa backen från Margretetorp upp till toppen på Hallandsåsen är en underbar utmaning. Därefter väntar vackra vyer och skön vila för benen när du cyklar vidare genom Sinarpsdalen. Se på karta

BJÄREKLASSIKERN (landsväg, 142 km, svår)
En långtur fylld med allt som den här fantastiska cykeldestinationen har att erbjuda: kuststräckor, plattkörning, bokskogar och branta stigningar. Den perfekta turen för större cykelsällskap och cykling i grupp, på praktiskt taget bilfria vägar. Se på karta

Fler cykelturer hittar du på Destination Bjäre och i Båstad Turisms cykelkarta som finns att få på hotellet och på turistbyrån.

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, så ser vi till att ordna allt så bra som möjligt.

Vi rekommenderar alltid att boka bord i förväg, så ditt besök blir så bra som möjligt. Tala gärna om ifall någon i sällskapet har specialkost eller allergier, så vi kan förbereda något bra för er.

Här kan du göra din förfrågan på spabehandlingar. Har du ytterligare frågor kan du kontakta gärna oss per e-post eller telefon.

Spaavdelningen erbjuder både sköna och avkopplande bad och välgöranade behandlingar.
Vill du boka ett helt spapaket med övernattning och middag hittar du det här.

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet har specialkost eller allergier så att era måltider också kan bli en fin upplevelse.

Inget möte är det andra likt. Kontakta oss så ser vi till att ert blir precis som ni vill.